…με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα
Saints In Carousel©
THOMAS TOURNAVITIS
18.5 – 10.6.2017
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσίασε την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Τουρναβίτη με τίτλο “Saints in Carousel”, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 20:00 και διήρκησε μέχρι και το Σάββατο 10 Ιουνίου. Πορτραίτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ήλιου και με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες δημιουργούν λαογραφικές συνθέσεις οικείες και συγχρόνως άκρως νοσταλγικές, παράγοντας σκηνές με πρωταγωνιστές ανθρώπους της Ελλάδας του σήμερα υπονοώντας μια Ελλάδα που βρίσκεται στα όρια της λησμονιάς και της εξαφάνισης.
“Nιώθω… θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικός, τους Πέτρο και Ηλέκτρα Δουμά για την εξαίσια φιλοξενία στην αίθουσα τέχνης Tεχνοχώρος, τη Βίκυ Σταμούλη, το Art22, το Γιάννη Τζιμούρτα, την Ιστορικό Τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη, για τη συνεχή της γραφή και σκέψη, το Σταύρο Κιβωτίδη για τη πνευματική στήριξη, τους Άκη Πότσιο, Κωστή Σχιζάκη, Άγγελο Αντωναρόπουλο, Ζέτα Τζιώτη για τη συνεχή πίστη στο έργο μου, τον έντυπο και διαδικτυακό τύπο, την εφημερίδα “Η Αξία” και “Κεφάλαιο” για τα εξώφυλλα αφιερώματα, την ΕΡΤ για τις παρουσιάσειs, όλους όσους εβαλαν ενα τουβλακι για την επιτυχία τηs σειράς “Saints in Carousel©” στην αίθουσα τέχνης Tεχνοχώρος, στη περιοχή Ακρόπολη, Αθηνά 2017.” T T
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Μαΐου, 20:00 – 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2017
” Επιλεγμένες τροχιές και σημεία, συνθέτουν πορτρέτα που αρνούνται τη στατική. Πρόσωπα μέσα σ’ένα πρόσωπο. Στιγμές μέσα στη στιγμή, τόποι μεσα στον τόπο. Ένα Λαογραφικό περιβάλλον αναπτύσσεται, μαζι με την εντύπωση που δίνει το χρώμα, εκτεθειμένο στο ηλιακό φώς. Μια σύγχρονη Ελληνιστική άποψη για τον άνθρωπο σε έναν κόσμο της κίνησης.
Την αφορμή για την ζωγραφική σειρά “Saints in Carousel©”, τη λαμβάνω, απο τη στρέβλωση που προξένησε η ευρωπαϊκή παιδεία, στο φυσιοκρατικό πνεύμα της κλασικής Ελλάδας, κάτω απο τη θρησκευτική οδηγία. Αυτό το σημερινό κοινωνικό “παστίτσιο” μπορεί να ξεγελά μερικούς ανθρώπους, δεν μπορεί όμως να ξεγελάσεί όλους τους ανθρώπους. Οφείλουμε να αποβάλλουμε τη κολακεία, το επιτόπιο όφελος, και να αναγεννήσουμε τη φύση του παλικαριού σε συνδυασμό με τη ηθική καθαρότητα.
Η απωτερη πρόθεση του ηθικού προβληματισμού μου, που εκδηλώνεται μέσα απο την ζωγραφική σειρά “Saints in Carousel© “, είναι η ανάγκη για αναγέννηση της φυσιοκρατικής αγωγής, για την αντιμετώπιση του κινδύνου της εξαφάνισης του ανθρώπου απο τη σκηνή της ιστορίας. O άνθρωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο σύμπαν. Aποτελεί το ποτάμι της παράδοσης που μεταφέρει τις αξίες και τα ανώτερα ιδανικά από τους προγόνους στους απογόνους, γι’ αυτό η σημασία του είναι εξέχουσα. Κρίνοντας ωστόσο από την σημερινή εποχή, παρατηρείται ο αφανισμός του. Eνώ παράλληλα του έχει επιβληθεί το ευτελές και το αναλώσιμο στην καθημερινότητα του. Ίσως, λοιπόν, η ζωγραφική σειρά “Saints in Carousel© ” να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την δρομολόγηση της σκέψεως του ανθρώπου η οποία θα αναστρέψει την πορεία των πραγμάτων.” T T
Η ιστορικός τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη, αναφέρει: «Η ζωγραφική τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη κατευθύνεται από διδαχές, θεωρητικής και τεχνικής παιδείας, εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες. Ακολουθώντας βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκε ως ιερά και όσια, τα καταγράφει με συνοπτικό περιεχόμενο στις συνθέσεις του, υπονοώντας γεγονότα και τιμώντας πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης συνυπάρχουν με νοσταλγία στο υπαίθριο περιβάλλον μιας ατμόσφαιρας οικείας σε όλους και συγχρόνως οικουμενικής. Η περιγραφική λιτότητα των μέσων της τέχνης του, καταφέρνει επιδέξια να αναδείξει, να αναβιώσει εικόνες της ελληνικής παράδοσης, λαογραφίας και ιστορίας, ακόμη δε και με τόλμη, να αποτυπώσει αυτοβιογραφικές σκηνές. Με στοχασμό, αυτογνωσία και έντονη εσωτερική αναζήτηση καθοδηγείται από τις παιδικές μνήμες και βιώματα για την ανάπλαση και δημιουργία εικόνων της αστικής παιδείας και αγωγής που τον χαρακτηρίζουν», ενώ προσθέτει ότι «οι βιωματικές παραστάσεις που αποτυπώνονται με τη χαρισματική σχεδιαστική δεινότητα μιας παιδικής ματιάς, τη δυναμική των έντονων χρωματικών τόνων, της δομημένης σύνθεσης και της ελεύθερης πινελιάς, περιγράφουν φόρμες γεμάτες φωτεινούς κραδασμούς. Μορφικές και εννοιολογικές καταγραφές γίνονται εμπειρίες πολύτιμες και κορυφαία δείγματα μιας ακμάζουσας αστικής ζωής με πατρογονικές αξίες και δυνατή πολιτιστική μνήμη».