Maria Panoutsou about Thomas Tournavitis

ΜΙΑ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Τ .Τ

Η ΤΕΧΝΗ  ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ.ΟΣΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ ΤΟΣΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ, ΤΟΣΟ  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ  Τ.Τ  ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ  ΒΟΥΤΙΑ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.ΠΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ:  ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΟΡΟΥΣ  ΣΤΡΙΜΏΧΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΟ  ΑΛΛΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ, ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ, ΦΩΒΙΣΜΟΣ.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΣΥΡΜΑΤΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ, ΜΟΝΤΕΛΑ  ΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ.ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΑΝΑΡΧΕΣ  ΚΑΜΠΥΛΕΣ  ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙ,  ΑΠΟ ΣΥΡΜΑ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΜΟ ΜΙΑΣ ΜΕΣΟ-ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΥ  Η ΣΑΡΚΑ ΤΟΥΣ  ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΜΑΣ, ΑΛΛΟΙΩΜΈΝΗ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΓΟΥΝ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΑΠΟΔΕΧΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΌΜΩΣ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΝΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ, ΟΙ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΗΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ  ΥΠΗΡΞΑΝ  ΓΝΗΣΙΟΙ, ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΛΥΞΟΥΝ ΣΒΗΣΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ.

Ο  Τ.Τ  ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΤΟΥ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ. ΔΕΝ ΤΡΕΦΕΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. ΟΜΩΣ  ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ‘ΟΜΩΣ’.   

Η ΣΤΟΡΓΗ ΤΟΥ. ΑΥΤΗ  Η  ΣΤΟΡΓΗ  ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ  ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΩΝΕΙ   ΤΟ ΤΟΠΙΟ. ΤΡΥΦΕΡΕΣ ΥΠΑΡΞΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΩΤΟ ΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΑ  ΤΑ ΓΕΜΑΤΑ ΛΥΠΗ,  ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ  ΠΟΛΥ ΣΤΟΡΓΗ, ΑΥΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ  ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ  ΜΙΑ ΘΑΛΛΑΣΑ ΣΥΝΑΙΣΘΜΑΤΩΝ.ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΕΙ  ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑ  ΤΗΣ ΠΙΝΕΛΙΑΣ.

ΜΙΑ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Τ .Τ  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΜΕΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ  ΑΦΟΥ   ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ( ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ). Η ΑΓΑΠΗ  ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ

ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.

Η ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΕΙ,  ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΤΕΙ  ΕΝΑ  ΕΡΩΤΗΜΑ.ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ  ΕΚΕΙ? ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ?

ΣΑΤΙΡΊΖΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΛΑ ΠΟΝΑΕΙ. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΟΤΤΗΑ  ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΌ  ΤΡΟΠΟ, ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ ΠΑΛΑΙΌ ΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΗΣ  ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΙΚΆ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΑΠΈΧΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΥ ΣΤΉΝΟΝΤΑΙ  ΝΑ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ, ΕΝΩ ΟΙ  ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ  ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΕΣ  ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  ΠΩΣ ΑΥΤΑ  ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ  ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ, ΚΑΤΟΡΘΩΝΟΥΝ ΚΑΙ  ΓΙΝΟΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΗ.ΜΕΤΑ  ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ, ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟ  ΚΑΘΆΡΙΟ  ΒΛΈΜΜΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗ  

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΡΓΟ ΛΟΙΠΟΝ   ΕΞ ΊΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ,  ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ   Η ΖΩΗ ΤΟΥ Τ. Τ.  

ΜΑΡΙΑ ΠΑNΟΥΤΣΟΥ

ΑΘΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

More News