Interview with K.Axioti for Axia news

Επιμέλεια: Κυριακή Αξιώτη

Θέμα Πρώτο

Τίτλος: Τα πορτρέτα του Θ. Τουρναβίτη αρνούνται τη στατική και υμνούν την παράδοση

Η ζωγραφική τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη κατευθύνεται από διδαχές, θεωρητικής και τεχνικής παιδείας, εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες. Ακολουθώντας βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκε ως ιερά και όσια, τα καταγράφει με συνοπτικό περιεχόμενο στις συνθέσεις του, υπονοώντας γεγονότα και τιμώντας πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης συνυπάρχουν με νοσταλγία στο υπαίθριο περιβάλλον μιας ατμόσφαιρας οικείας σε όλους και συγχρόνως οικουμενικής.

Η ιστορικός τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη, με αυτά τα λόγια, προλογίζει την τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη αλλά και την σειρά έργων του “Saints in Carousel”, η οποία εγκαινιάζεται στις 18 του μήνα στον Τεχνοχώρο Art Gallery. Παρατηρήσαμε τους πίνακες και μιλήσαμε με το ζωγράφο προκειμένου να του θέσουμε τα δικά μας ερωτήματα για την έκθεση.

-Θωμά, τι σημαίνει για σένα η σειρά έργων “Saints in Carousel”; Ποια ήταν η αφορμή της έμπνευσης σου και ποια τα μηνύματα που θέλεις να περάσεις στο κοινό;

Επιλεγμένες τροχιές και σημεία, συνθέτουν πορτρέτα που αρνούνται τη στατική. Πρόσωπα μέσα σ’ ένα πρόσωπο. Στιγμές μέσα στη στιγμή, τόποι μέσα στον τόπο. Ένα λαογραφικό περιβάλλον αναπτύσσεται, μαζί  με την εντύπωση που δίνει το χρώμα, εκτεθειμένο στο ηλιακό φώς. Μια σύγχρονη Ελληνιστική άποψη για τον άνθρωπο σε έναν κόσμο της κίνησης. 

Την αφορμή για την ζωγραφική σειρά “Saints in Carousel©”, τη λαμβάνω, από τη στρέβλωση που προξένησε η ευρωπαϊκή παιδεία, στο φυσιοκρατικό πνεύμα της κλασικής Ελλάδας, κάτω από τη θρησκευτική οδηγία. Αυτό το σημερινό κοινωνικό “παστίτσιο” μπορεί να ξεγελά μερικούς ανθρώπους, δεν μπορεί όμως να ξεγελάσει τους πάντες. Οφείλουμε να αποβάλλουμε τη κολακεία, το επιτόπιο όφελος, και να αναγεννήσουμε τη φύση του παλικαριού σε συνδυασμό με την ηθική καθαρότητα. 

Η απώτερη πρόθεση του ηθικού προβληματισμού μου, που εκδηλώνεται μέσα από  την ζωγραφική σειρά “Saints in Carousel© “, είναι η ανάγκη για αναγέννηση της φυσιοκρατικής αγωγής, για την αντιμετώπιση του κινδύνου της εξαφάνισης του ανθρώπου από τη σκηνή της ιστορίας. O άνθρωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο σύμπαν. 

Aποτελεί το ποτάμι της παράδοσης που μεταφέρει τις αξίες και τα ανώτερα ιδανικά από τους προγόνους στους απογόνους, γι’ αυτό η σημασία του είναι εξέχουσα. Κρίνοντας ωστόσο από την σημερινή εποχή, παρατηρείται ο αφανισμός του. Eνώ παράλληλα του έχει επιβληθεί το ευτελές και το αναλώσιμο στην καθημερινότητα του. 

Ίσως, λοιπόν, η ζωγραφική σειρά “Saints in Carousel© ” να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για την δρομολόγηση της σκέψεως του ανθρώπου η οποία θα αναστρέψει την πορεία των πραγμάτων.

-Οι τιμές των έργων σου πού κυμαίνονται και πώς κατά τη γνώμη σου διαμορφώνεται η τιμή ενός έργου γενικά;

Η τιμή ενός έργου διαμορφώνεται από το κοινό του (τοπικό, ευρύτερο, συλλεκτικό, διεθνές) και από την πορεία στην ιστορία που γράφει ο δημιουργός. 

Οι τιμές των έργων της έκθεσης κυμαίνονται από 2.000€ έως 12.000€. Βεβαίως, υπάρχουν και έργα, με συλλεκτικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μία ιδιαίτερη αξία. Αστάθμητος παράγοντας είναι η αγορά και το χρηματιστήριο της τέχνης, αλλά προπάντων, καταλυτικό ρόλο παίζει η ηθική καθαρότητα του δημιουργού. 

-Τι μηνύματα λαμβάνεις από τους ανθρώπους που αγοράζουν τα έργα σου; Το προφίλ του δικού σου αγοραστικού κοινού ποιο είναι; 

Το κοινό της ζωγραφικής μου είναι πολυκέφαλο. Eίναι τοπικό, ευρύτερο, συλλεκτικό, είναι διεθνές. Xαρακτηρίζεται από αγνότητα, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια. Οι σχέσεις που πλάθουμε είναι σαν μορφές τελετουργίας. Mε φρόνημα και αισθητική καλλιέργεια για τη διάσωση, τη διαφύλαξη και τη συνέχιση του έργου μου, μας. 

-Πόσο σημαντικός είναι για σένα ο συνδυασμός της τεχνικής παιδείας με τις διαχρονικές-ηθικές αξίες για τις οποίες μιλά η κ. Πατσουράκη;

Tόσο όσο η ελληνική γραμμή που διαπερνἀ τον κόσμο του υλισμού και συντονίζει το πολιτισμικό γίγνεσθαι. Η μοναδική σημασία του έργου μου είναι η συνεχής ευπαθής σύλληψη των μηνυμάτων της εποχής σε συνδυασμό με την ηθική μου καθαρότητα. Eίναι η ανάγκη για αναγέννηση της φυσιοκρατικής αγωγής, για την αντιμετώπιση του κινδύνου της εξαφάνισης του ανθρώπου από τη σκηνή της ιστορίας.

-Ετοιμάζεις κάτι άλλο για το καλοκαίρι ή μετέπειτα;

Η σειρά “Saints in Carousel©” εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 20:00 στην Αθήνα, στην Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Ακρόπολη) και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 10 Ιουνίου. Mετά το ντεμπούτο της στις παρυφές της Ακρόπολης, προβλέπεται να παρουσιαστεί στο Μόναχο, στη Κύπρο, στη Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) και στον Καναδά. H έκπληξη της πραγματικότητας δε μου επιτρέπει να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια γι’ αυτό μιλάω μόνο για τα κοντινά.

Διάρκεια Έκθεσης: 18/5/17 – 10/6/17

Θωμάς Τουρναβίτης: Eφημερίδα Koinoniki.gr

http://koinoniki.gr/2016/01/thomas-tournavitis-apo-ton-pirea-stin-bratislava/

 

Θωμάς Τουρναβίτης:  Eφημερίδα ΑΞΙΑ &  alternactive.gr

http://alternactive.gr/thomas-tournavitis-mesa-apo-tin-afrosini-tou-expressionismou-interviews/

 

Θωμάς Τουρναβίτης: ART22 23/10/2014   

http://www.art22.gr/%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1/

 

Θωμάς Τουρναβίτης: CULTURENOW  11/02/2014

http://www.culturenow.gr/26081/ekthesh-toy-thwma-toyrnavith-sthn-aithoysa-texnhs-art-sketke

 

Θωμάς Τουρναβίτης: DIM ART 08/05/2014

http://dimartblog.com/2014/05/08/%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CF%8E%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

More News