en gr
Cocktail, Oil on Canvas, 171x200 (detail) Cocktail, Oil on Canvas, 171x200 (detail)

Vital Need

Monday, 06 January 2014 12:07

«η ιστορία είναι όπως οι καθρέπτες του αυτοκινήτου. Κοιτώντας πίσω, καθορίζεις την πορεία σου εμπρός».....

Σε πείσμα των σύγχρονων καιρών, όταν οι ιθύνοντες χειραγωγοί προσπαθούν να θάψουν την ιστορική αλήθεια και να διαστρεβλώσουν χυδαία την πραγματικότητα, οι Άνθρωποι θα αποτελούμε πάντα το εμπόδιο στα σχέδια τους. Έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας, να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να δείξουμε και τον άλλο δρόμο, τον κακοτράχαλο, τον δύσβατο, αυτόν της Αλήθειας.

 Συγκεκριμένα το αντικείμενο που πραγματεύονται οι διαμορφωτές της παιδείας είναι ότι το Έθνος είναι μια εφεύρεση κάποιων μόνο ετών και ότι η αρχαία Ελλάδα δεν διέθετε εθνική ταυτότητα. Παρ’ όλο που αυτή η θέση φαντάζει εξ’ αρχής κωμική και σαθρή για την επιστημονική κοινότητα, χρήζει ιδιαίτερης βαρύτητας, ακριβώς διότι επιχειρεί να χτυπήσει ένα νευραλγικό σημείο στην οικοδόμηση της συνείδησης. 

 Κατά τον Ηρόδοτο το Έθνος είναι το άθροισμα του όμαιμου (φυλή), του ομότροπου, του ομόγλωσου και του ομόθρησκου. Η έννοια του Έθνους κάθε άλλο παρά σύνθετη είναι. Η συγκρότησή του δεν προϋποθέτει κάποια συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση. Το έθνος προϋπάρχει και υπερέχει του κράτους. Η βάση του Έθνους είναι η Φυλή. Η φυλετική ιδιοσυστασία είναι αυτή που εκφράζει τις κοινές ανησυχίες και τη ήθη του συνόλου. Εφόσον λοιπόν, υπάρχει  ομάδα ατόμων που συνδέονται με κοινή καταγωγή και αυτά εμφορούνται από τα ίδια ιδεώδη, κοινή συνείδηση, τότε γίνεται λόγος για Έθνος.

Το μοναδικό επιχείρημα των πολέμιων της θέσης περί Έθνους στην αρχαία Ελλάδα περιορίζεται στην εξής φράση: Η διάσπαση του ελληνικού κόσμου σε διαφορετικές πόλεις κράτη, καταδεικνύει την ανυπαρξία εθνικής συνειδήσεως και κατ’ επέκταση ενότητας. Είναι μια θέση εντελώς ανιστόρητη, έως και κωμική. Η πολιτική οργάνωση είναι ανίκανη να εκμηδενίσει την ήδη υπάρχουσα εθνική συνείδηση. Ο Ελληνικός κόσμος αποτελείτο από την ηπειρωτική Ελλάδα και τις αποικίες. Σαφώς και οι ισχύουσες συνθήκες τότε, διαμόρφωσαν έναν κόσμο διαιρεμένο πολιτικώς, όχι βέβαια και εθνικώς. Η διαίρεση των Ελλήνων σε πόλεις- κράτη ήταν μια πολιτική κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κριτήριο μη ύπαρξης  Έθνους. Άλλωστε για να διαιρεθεί κάτι πρέπει πρωτίστως να υπάρχει.

Η αρχαία Ελλάδα ήταν βέβαια μεσογειακή φυλετικώς. Οι αρχαίοι Έλληνες (Ίωνες, Δωριείς κτλ) μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν την ίδια θρησκεία και γενικώς ακολουθούσαν ένα κοινό τρόπο ζωής.  Έτσι όταν μιλούμε για αρχαία Ελλάδα, εννοούμε ένα ομοιογενές σύνολο το οποίο εξέφραζε με την πρώτη ευκαιρία, εκτός των de facto συνειδησειακών γνωρισμάτων, το κοινό αίσθημα της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας, παρά την πολιτική διάσπαση.

Αυτή η αναγκαιότητα εκδήλωσης της ελληνικότητας συνέβαλε στον περίφημο Πανελληνισμό, ο οποίος είναι η βασικότερη έκφραση εθνικής συνειδήσεως στον αρχαιοελληνικού κόσμου. Η σημασία του Πανελληνισμού συμπυκνώνεται στη φράση του  Ηροδότου: «ο ελληνικός κόσμος ενωμένος από τη γλώσσα και το αίμα, τα ιερά και τις θυσίες…» Πόσο γοητευτική είναι η ιστορία των αποικιών όταν το ιερό των Δελφών, το κέντρο συνάθροισης και συντονισμού όλων των Ελλήνων, έπαιξε βασικό ρόλο στην ίδρυσή τους; Ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των Ελλήνων, που επισφραγίζει αναμφίβολα την εθνική τους συνείδηση. (Ένα άλλο βασικό ιστορικό γεγονός αποτελούν οι Πανελλήνιοι Ολυμπιακοί αγώνες.)

Το βασικό «λάθος» που πράττουν οι «αναμορφωτές» της ιστορίας, είναι η σύγχυση του κρατισμού με τον εθνισμό.

H επιτακτική ανάγκη ειναι να παύσει η διχόνοια, να συμφιλιωθούν οι Έλληνες!!!! 

Όπως είχε πει και ο διάσημος ηθοποιός "Π.Ουστίνοφ" «η ιστορία είναι όπως οι καθρέπτες του αυτοκινήτου. Κοιτώντας πίσω, καθορίζεις την πορεία σου εμπρός».

Αυτό για όσους "καλοπροαίρετα" γράφουν ψέματα, για να εκτελέσουν συμβόλαια ηθικού και πολιτιστικού θανάτου, οι οποίοι βεβαίως και δεν μπαίνουν στον κόπο όταν διαψεύδονται από τα γεγονότα να ομολογούν το ότι έσφαλαν.

Add to Favorites
Read 2842 times